Alle cursussen voor havo 4 en vwo 4.

Naar school gaan is verplicht, maar jij hebt nooit iets te zeggen gehad over deze verplichting. Als je je er echter niet aan houdt, dan krijg je uiteindelijk met de leerplichtambtenaar te maken en volgen er boetes. Is dit een vorm van slavernij waarbij je gedwongen wordt te leren om later nuttig werkvee voor de samenleving te zijn; is het misschien heel aardig van de overheid dat ze je beschermt tegen lakse ouders of verzorgers; of is het heel iets anders? Sociale filosofie gaat over dit soort vragen, die te maken hebben met de mens als deel van een samenleving met een overheid.

Misschien is de belangrijkste vraag binnen de filosofie wel de vraag naar het goede leven. In de ethiek gaat het om die vraag: Wat is het goede leven? Door de filosofische antwoorden op deze vraag te behandelen wordt jouw leven helaas niet ineens beter. Wel krijg je er nieuwe perspectieven door die je in kan zetten wanneer je huidige manier van leven even niet meer lijkt te kloppen. Wil je je smartphone bijvoorbeeld wat vaker weg kunnen leggen? Dan helpt het om met Aristoteles de deugd van de matigheid te bestuderen. Wil je meer doen voor je medemens? Verdiep je dan in het utilisme van Peter Singer.

In dit blok gaat het om twee zaken. We gaan verder met het maken van redeneerschema's zodat we onze redeneringen in een schema echt af kunnen maken. Ten tweede gaat het in dit blok om filosofische vragen over de mens, over de wijsgerige antropologie dus. We willen dan weten hoe lichamelijkheid en biologie ons leven beëinvloeden, hoe wij weten of andere mensen en een geest hebben en of wij vrije wezens zijn.

In dit blok gaat het om twee zaken. Allereerst beginnen we door het maken van redeneerschema's met het verbeteren van één van onze belangrijkste filosofische vermogens: het vermogen om goed te redeneren.Ten tweede gaat het in dit blok om filosofische vragen over de mens, over de wijsgerige antropologie dus. We willen dan weten of de menselijke geest los van een lichaam kan bestaan, wat de rol van emoties in ons leven moet zijn en hoe je dezelde persoon kunt blijven.